ΕΛΟΑΡΤ - Το Επίσημο Site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλημάτων Ρομποτικής και Τεχνολογίας
ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ.ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ.ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ.
(Monday-Friday)
support@roboticsports.org
Kerkiras 2, Serres, 62123

Αθλητική Ρομποτική – Πύλη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Η αθλητική ρομποτική ήρθε πολύ πιο σύντομα απ’ ότι πιστεύαμε, για να αποτελέσει το επίκεντρο του αθλητισμού αλλά και τον άξονατης εκπαίδευσης της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Γράφει ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Α.ΡΤ (Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων Ρομποτικής και Τεχνολογίας) Εμμανουήλ Τσελέπης

Τα αθλήματα Ρομποτικής είναι σύγχρονα και μέρος του επιστημονικού αθλητισμού που θέτει τις ακαδημαϊκές γνώσεις ως άξονά τους, προσφέροντας έτσι ένα νέο άθλημα αντάξιο της εξελισσόμενης κοινωνίας. Καλλιεργώντας τα τεχνολογικά αθλήματα η οικογένεια του αθλητισμού έχει έναν πρόσθετο σκοπό: τη δημιουργία νέων αθλητικών προτύπων MetaSports για τη δημιουργία πρωταθλητών οι οποίοι χρησιμοποιούν ως μέσο απόκτησης δεξιοτήτων και επίδειξης ένα ρομπότ και γενικότερα μια εφεύρεση.

Γιατί Αθλητική ρομποτική. Γιατί ήρθε η ώρα να μπει στην αρένα η γνώση και να δημιουργήσουμε νέα αθλητικά πρότυπα για τους νέους και την κοινωνία. Αυτό αποτελεί μια φυσική εξέλιξη, όπως άλλωστε η εξέλιξη της βιομηχανικής εποχής, μας έφερε να αποδεχόμαστε τους οδηγούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού ως αθλητές και ας μην τρέχουν με τα πόδια και ας χρησιμοποιούν μια μηχανή, κάτι ορθό μιας και σε κανένα γνωστό μας άθλημα δεν βραβεύουμε το ίδιο το μέσο-αντικείμενο όπως την μπάλα, το κανό ή το αυτοκίνητο αλλά βραβεύουμε τις ανθρώπινες δεξιότητες του χειρισμού τους. Έτσι η νέα γενιά αντιμετωπίζει την εποχή της τεχνολογικής επανάστασης με τους διαγωνισμούς ρομπότ, ως ένα νέο άθλημα.

Τα ρομποτικά αγωνίσματα. Τα ρομποτικά αγωνίσματα εμπνέονται, ακολουθούν και συμμορφώνονται κανονιστικά και από τα γνωστά αθλήματα αλλά παράλληλα  διέπονται και από ειδικούς προκαθορισμένους κανονισμούς όπως το μέγεθος και το βάρος της δημιουργίας τους. Επίσης, υπάρχουν  ειδικά αθλήματα όπως τα αυτόνομα drone, τα σμήνη  ή μικτά όπως το ρομποτικό τρίαθλο κ.ά.  Τα αγωνίσματα αναπτύσσουν τις πνευματικές δυνάμεις του αθλητή, την κρίση, την αντίληψη και τα αντανακλαστικά του ενώ αποτελούν ένα μέσο εκτόνωσης και ψυχαγωγίας.

25η Ολυμπιάδα Αθλητικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας\
Η μάθηση στη σύγχρονη εποχή περνάει σε άλλο επίπεδο όπου δεν διαφέρει καθόλου από το Ολυμπιακό μόττο «Faster, Higher, Stronger».

Στο πλάνο μας, πρωταρχικό  βήμα αποτελεί η διοργάνωση της  25ης Ολυμπιάδας IRO, της πρώτης σε ευρωπαϊκό έδαφος και μετά θα ακολουθήσουν  οι  πρώτοι  περιφερειακοί αγώνες  που θα κορυφώνονται σε  ένα Εθνικής εμβέλειας Πρωτάθλημα Ρομποτικής με σκοπό κάθε χρόνο να σχηματίζεται η επίσημη Ελληνική Εθνική ομάδα που θα εκπροσωπεί την χώρα  μας διεθνώς.

Who is Who

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων Ρομποτικής και Τεχνολογίας (ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ.) εκπροσωπεί τα νέα Αθλήματα Τεχνολογίας (Τ-Sports) MetaSPORTS. Ιδρύθηκε νομικά το 2023 στις Σέρρες με την υποστήριξη του «Πανσερραϊκού», του «Πρωτέα» αλλά και άλλων σημαντικών αθλητικών σωματείων. Είναι η πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ευρώπη που ένωσε επίσημα κατά την ίδρυσή της, περισσότερα από 23 οργανωμένα αθλητικά σωματεία. Ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ., Εμμανουήλ Τσελέπης, είναι ένας οραματιστής της αξίας της Αθλητικής Ρομποτικής πρώτιστα στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η ίδρυση της Ομοσπονδίας ήρθε ως συνέχεια και ανάγκη για την καλύτερη οργάνωση του «Νέου Αθλητισμού» διεκδικώντας  μια θέση της επιστήμης και γενικότερα της γνώσης και της παιδείας στην σύγχρονη αθλητική κοινωνία.

Οι στόχοι και το όραμα της ΕΛ.Ο.Α.Ρ.Τ.

  • Πρωταρχικός μας στόχος είναι να στεφθούν με επιτυχία στην Ελλάδα οι Διεθνείς Ολυμπιακοί αγώνες (25η ΙROC)
  • Να διευρυνθεί η Ομοσπονδία για την εκπροσώπηση και διάδοση του ρομποτικού αθλητισμού
  • Να γίνει θεσμική η στήριξη από την Ελλάδα των αθλητών ρομποτικής

Πηγή: Volta Magazine

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive latest news, updates, promotions, and special offers delivered directly to your inbox.
No, thanks